Thuiswerken is blijvend – maar is jouw werkplek écht gezond? Thuiswerken is de nieuwe norm en wint steeds meer terrein. De voordelen spreken voor zich: meer flexibiliteit, minder reistijd en een betere werk-privébalans. Zowel werkgevers als werknemers investeren daarom volop in ergonomische materialen zoals bureaus en stoelen om een comfortabele en gezonde thuiswerkplek te creëren. Maar één essentieel aspect wordt vaak over het hoofd gezien: de luchtkwaliteit. Een gezond binnenklimaat is minstens zo belangrijk voor productiviteit en welzijn.

De onzichtbare boosdoener: slechte luchtkwaliteit

Thuis voelen we ons over het algemeen veilig, maar schijn bedriegt als het om de luchtkwaliteit gaat. “De luchtkwaliteit in veel woningen is slechter dan mensen denken,” waarschuwt Piet Jacobs, onderzoeker bij TNO. Samen met het Longfonds deed hij onderzoek naar binnenluchtkwaliteit en ontdekte dat in één op de zes huizen de luchtkwaliteit structureel onder de maat is. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Zijn advies? Bewust ventileren.

Feit

Medewerkers zijn 3-5% productiever in een gezonde binnenluchtomgeving. Bij voldoende verse luchttoevoer gaat de productiviteit omhoog, terwijl een tekort aan zuivere lucht kan leiden tot een daling in productiviteit van wel 10%.

Bad indoor air in contrast to clean and healthy outdoor air

Verminderde productiviteit door ongezonde lucht

Mascha van Duijn, communicatieadviseur bij Zehnder Group Nederland, merkt op dat ventileren nog te weinig aandacht krijgt. “Als je rugklachten krijgt van je bureaustoel, zoek je meteen een betere variant. Maar als je moe en futloos bent na een dag thuiswerken, denk je eerder dat het aan jezelf ligt. We vergeten dat slechte luchtkwaliteit hier een enorme rol in speelt. Je ziet het niet, maar het heeft wél impact.”

Tips voor omgevingsfactoren die direct effect hebben op werkprestaties:

  • Omgevingstemperatuur
    De ideale omgevingstemperatuur om in te werken ligt tussen de 20 en 25˚C. Bij temperatuurverhoging (dus boven de 25˚C) neemt de productiviteit meer af dan bij een te lage temperatuur.
  • Verse luchttoevoer
    Door de verse luchttoevoer te verhogen van 30m³ per uur per persoon naar 40m³ gaat de productiviteit ook omhoog. Dit kun je doen door de ventilatie hoger te zetten. Geen ventilatiesysteem in huis? Zet de roosters in de ramen of de ramen zelf geregeld open.
  • Hoeveelheid daglicht
    Zorg voor voldoende (dag)licht en de mogelijkheid om het licht te filteren.
  • Omgevingsgeluid
    Het beperken van geluidsoverlast levert direct een productiviteitswinst op. Door akoestische verbeteringen aan te brengen rond de thuiswerkplek of een koptelefoon met noise reductie op te zetten, kun je geluidsoverlast tot een minimum beperken.

Werkgevers, let op: een gezond binnenklimaat is een gedeelde verantwoordelijkheid

Nu thuiswerken structureel is geworden, stijgt ook de CO₂-uitstoot in huis – simpelweg omdat we meer binnen zijn. “Zonder goede ventilatie hopen schadelijke stoffen zich op, wat kan leiden tot gezondheidsklachten,” legt Van Duijn uit. “Voor werkgevers is het essentieel om medewerkers bewust te maken van het belang van een gezond binnenklimaat. Alleen zo zorg je voor duurzame inzetbaarheid en een productieve werkcultuur, óók thuis.”

Meten is weten

Om de bewustwording rond gezonde binnenlucht te vergroten, lanceert Zehnder een campagne vol praktische tips en oplossingen. Door sensoren te gebruiken die temperatuur, luchtvochtigheid, CO₂-niveaus en geluidswaarden meet krijg je inzicht hoe je je thuiswerkplek kan optimaliseren. Dit geldt natuurlijk ook voor werkgevers die op deze manier kunnen bijdragen aan een gezondere werkomgeving op kantoor.

Wil jij of jouw bedrijf serieus werk maken van een gezonde thuiswerkplek? Een goed bureau is een begin, maar zuivere lucht maakt het verschil.
Tijd om ademruimte te geven aan productiviteit en welzijn!

Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+32 (0) 15 28 05 10
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.

 

MyZehnder Support Center