De verspreiding van COVID wordt steeds vaker gelinkt aan (onvoldoende) ventilatie. Let wel: de ene ventilatie is de andere niet. Vooral balansventilatie blijkt erg geschikt om het aantal virusdeeltjes binnenshuis drastisch te reduceren.
Balansventilatiesystemen zorgen voor een continue toevoer van verse, gefilterde buitenlucht. Vervuilde lucht met eventuele virusdeeltjes wordt niet hergebruikt, maar volledig naar buiten afgevoerd.
Dit maakt balansventilatie een belangrijke tool om uitgeademde lucht met eventuele virusdeeltjes te verwijderen. Hierdoor wordt de totale virusconcentratie binnenshuis verlaagd en de opbouw van virale besmetting voorkomen. Zo helpt balansventilatie om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Virussen worden tot een afstand van maximaal 1,5 meter overgedragen via druppeltjes in de lucht. Op basis van de huidige kennis kunnen ventilatiesystemen deze overdracht vrijwel uitsluiten.
Verhoog de luchttoevoer en -afvoer In gebouwen met gebalanceerde ventilatiesystemen wordt aanbevolen de bedrijfstijden van het ventilatiesysteem uit te breiden.
Een nominale of hoge ventilatorstand wordt aanbevolen zodat een groot volume verse buitenlucht eventuele virale deeltjes binnenshuis kan verdunnen.
Het maximale luchtdebiet wordt niet aangeraden om verplaatsing van deeltjes op oppervlakken (zoals vloeren en meubels) te voorkomen.
Verminder de recirculatie, indien aanwezig, of verhoog de hoeveelheid verse lucht.
Gebalanceerde ventilatiesystemen van Zehnder werken uitsluitend als buitenluchtsystemen en zijn daarom ideaal voor het verwijderen van alle soorten deeltjes.
De ramen kunnen worden opengezet, zelfs als het ventilatiesysteem actief is. Hierdoor wordt de lucht in deze ruimte nog meer verdund.
We raden evenwel aan om dit niet te doen in dichtbevolkte of vervuilde gebieden om te voorkomen dat schadelijke stoffen (zoals stof, vervuiling, NOx etc.) binnendringen.
De vochtigheid binnenshuis kan een rol spelen in de levensduur van een viraal deeltje en het risico op besmetting. Zo is bekend dat het risico op besmetting door griepvirussen het laagst is wanneer de vochtigheid van de lucht in de ruimte tussen 40% en 60% ligt.
Een Zehnder-enthalpiewisselaar met vochtterugwinning is een veilige optie, omdat de lucht in de winter minder droog is. Goed om te weten: Enthalpieterugwinning van Zehnder kan op elk gewenst moment flexibel worden ingebouwd in het Zehnder ventilatiesysteem.
Ventilatiesystemen met een warmtewisselaar of systeem voor energieterugwinning halen de energie (dus niet de lucht zelf) uit afvoerlucht en dragen deze over aan de toevoerlucht.
Met de wisselaars van Zehnder kunnen de luchtstromen, dankzij het gepatenteerde polymeermembraan, volledig worden gescheiden: er is geen interactie tussen toevoerlucht en oppervlakken die worden blootgesteld aan afvoerlucht.
Lees meer over onze hoogwaardige wisselaars met warmte- en enthalpieterugwinning
Virusdeeltjes in retourleidingen kunnen weer in een gebouw terechtkomen wanneer de gecentraliseerde luchtbehandelingskasten zijn uitgerust met recirculatiesectoren. Het is aanbevolen om centrale recirculatie tijdens COVID-19 te vermijden.
Hierbij dient u wel rekening te houden met een vermindering van het verwarmings- en koelvermogen.
Goed om te weten: Dit is niet van toepassing op Zehnder ComfoCool, ComfoPost en andere Zehnder-ventilatiekoelsystemen, doordat ze rechtstreeks met buitenlucht koelen.
Extra reiniging van het ventilatiesysteem is tijdens COVID-19 niet nodig, omdat het ventilatiesysteem geen bron van vervuiling is. Ook vroegtijdige vervanging van buitenfilters is niet nodig: virale deeltjes zijn te klein voor zelfs de beste HEPA-filters (hoogefficiënte absorptie van deeltjes) die in klinische omgevingen (ziekenhuizen, laboratoria etc.) worden gebruikt.
Toch bieden fijne buitenluchtfilters (ISO ePM1) redelijke bescherming, aangezien SARS-CoV-2-deeltjes (COVID-19) zich ook vermengen met grotere deeltjes die binnen het vangbereik van deze filters vallen. [2]
We raden aan om originele filters van Zehnder te gebruiken. Die garanderen immers een langere levensduur, minder onderhoud en een efficiëntere werking.
Een comfortabel klimaat binnenshuis heeft diverse voordelen, waaronder ook een verbeterd welzijn. Doordat de ventilatiesystemen van Zehnder tijdens elk seizoen instaan voor een optimaal binnenklimaat, bieden ze u wat dat betreft imposante garanties.
De aanbevelingen zijn gebaseerd op de huidige industrie en gezondheidskennis op 23 april 2020 en kunnen bij nader bericht worden gewijzigd. [1] Robert-Koch-Institut (RKI) / CCI: Moeten ventilatiesystemen worden uitgeschakeld als voorzorgsmaatregel tegen de overdracht van COVID-19 (“coronavirussen”)?
Antwoord van het RKI: “Aangezien een besmetting met COVID-19 voornamelijk gebeurt via de verspreiding van druppeltjes (en niet in de eerste plaats wordt overgedragen via de lucht), kan op basis van de huidige kennis niet worden aangenomen dat SARS-CoV-2 (COVID-19) verder wordt verspreid via ventilatiesystemen (bijvoorbeeld in openbare gebouwen, hotels).” [2] EN ISO 16890-1:2016, Luchtfilters voor algemene ventilatie - Deel 1: Technische gegevens, eisen en classificatiesysteem gebaseerd op fijnstofrendement (ePM).